Keitsi kuuntelee: Ta Paichnidia tou Iliou ”Sama”, 2009

70’s sound and chaotic spirit in an absolute utopian album. Great crystal sound, with many space folk themes, trippy flutes, majestic female vocals, dreamy child voice, native instruments & sounds, heavy dope psych melodies & more…

Tähän malliin moista kreikkalaista ’vinyl only’ -albumikummajaista luonnehditaan netissä. Vaikka jotkut määreistä tuntuvatkin meikäläiselle hieman vierailta, pitää tuo markkinointihenkinen yhteenveto koko lailla hyvin kutinsa.

Vuonna 2007 äänitetty, mutta vasta 2009 julkaistu ”Ta Paichnidia tou Iliou” (englanniksi ”Tricks of the Sun”) on eittämättä kelpo kiekko. Bändiprojektin nimissä kulkevaa pitkäsoittoa voidaan perustellusti pitää myös Spiros Rouchotasin soololevynä. Mies kun on säveltänyt kaiken musiikin, kimppakirjoittanut lyriikat Nancy Fanourioun kanssa sekä soittanut valtaosan lätyllä kuultavista instrumentti- osuuksista, pääsoittimenaan poikkihuilu.

Oma suosikkibiisini on levyn avaava ”Ra”. Mystisellä syntikkakurnutuksella ja mietiskelevillä melodiakaarilla käynnistyvä etnofolkprogepsykeopus repeää pian hypnoottisen bassokuvion kuljettamaksi ’tajunnanvirtaukseksi’, jossa huilu, koskettimet ja sanaton naislaulanta kutovat rikkaan sävelmaton sinänsä monotonisen perustan päälle. Lopullinen kliimaksi, hekuman huippu, jää – tai jätetään tarkoituksella – kuitenkin saavuttamatta. Sen sijaan loppukaneettina tarjoillaan parin minuutin pätkä seesteistä ambientia à la Fripp & Eno. Mielenkiintoista…

Fripp & Eno -kaksikon ohella ”Ra” tuo mieleen ”A Saucerful of Secrets” -aikakauden Pink Floydin, Hawkwind-hemmo Nik Turnerin ”Xitintoday”-albumin sekä 70-luvun puolivälin Tangerine Dreamin. Kuultavissa on myös kaikuja Aphrodite’s Childin hienolta ”666”-tuplalta.

Moiset assosiaatiot eivät syö pätkääkään ”Ra”:n arvoa. Ne kun ovat vain ja ainoastaan omassa alitajunnassani pintaan putkahtaneita plusmerkkisiä yhtymäkohtia Spiros & Co:n tekemisiin.

Vallan ovat asiallisia myös albumin neljä muuta biisiä. Aivan ”Ra”:n tasolle ne eivät kuitenkaan yllä.

Huolimatta siitä, että kyseessä on kotioloissa minibudjetilla purkitettu omakustanne, on levyn äänitys / tuotanto onnistunut mainiosti. Soundimaailma on kirkas ja selkeäsointinen, kreikankieliset resitaatiot ja sinänsä kuluneet ’elämänääniefektit’ tuovat kokonaisuuteen lisäsyvyyttä. Vaikka kiekolla on käytetty kohtuullisen rikasta soitinarsenaalia, ei tavaraa ole liikaa. Hyvällä maualla ja harkintakyvyllä päällekkäisäänitysten määrä ja funktio on pysynyt esimerkillisen hyvin hallussa.

Kaupallisesti arvioituna ”Ta Paichnidia tou Iliou” on levyprojekti, josta Ateenassa asuva Spiros tuskin saa omiaan hetkessä pois. Sitä vastoin taiteellisella tasolla kaveri lienee saanut puuhiinsa siksi runsaasti itseluottamusta, että seuraava kiekko on varmaankin jo työn alla. Näin uskallan ainakin toivoa.

”Ta Paichnidia tou Iliou” ei ole suinkaan Spirosin ensimmäinen levytys. Jo 1996 hän purkitti Dedalos-bändinsä kanssa biisit ”Traveller” ja ”Like an Eagle”, jotka molemmat ovat varsin kelvollista huilu- ja kitaravetoista heavy-progea. Olkoonkin, että hommasta paistaa vielä vahvasti läpi tervehenkinen kellaribändimeininki. Nämäkin kreikaksi lauletut luomukset julkaistiin vasta tällä vuosituhannella.

Ta Paichnidia tou Iliou ”Sama”, Private pressing PD 002, 2009, LP-levy, rajoitettu painos 300 kpl. / numeroitu.
Dedalos ”Traveller / Like an Eagle”, Private pressing PD 001, 2004, single, rajoitettu painos 500 kpl. / numeroitu.

Kummastakin kiekosta löydät lisätietoa ja ääninäytteitä osoitteessa http://dedalospsych.blogspot.com/. Myös levyjen tilaaminen onnistuu sieltä. Voit kysellä kiekkojen perään myös osoitteesta www.primecuts.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: