• Then there was one

  Tätä blogia päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti Pekka Koskivaara – mm. Musa-, Folk&Country- ja Back Beat-taustainen musiikin ja vinyylin suurkuluttaja ja keräilijä.

  Retrokista löydät myös Keijo ”Keitsi” Lindgrenin muutaman vuoden takaisia kirjoituksia.

 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

 • Blogin tilastot

  • 126 937 hits
 • Mainokset

Jukka lukee: Jake Nyman ”Kovan päivän ilta”, Ajatus Kirjat 2009

Joulupukki on mukava kaveri. Esimerkiksi tänä jouluna hän toi minulle lahjaksi syksyllä ilmestyneen Jake Nymanin kirjan ”Kovan päivän ilta: Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa”. Luin teoksen viikon sisällä erikokoisina iltapaloina, ja nyt onkin pienen mietinnän ja ’arvostelun’ aika.

Reilut 300-sivuinen kirja ei pyri olemaan täydellinen popmusiikin historiaa käsittelevä opus vaan tekijän omien näkemysten mukainen katsaus 1950- ja 1960-luvun keskeisimpiin tapahtumiin. Hyvä niin, sillä muutoin ”Kovan päivän ilta” jäisi auttamattomasti tavoitteestaan.

Kirjan käsiin saatuani mieltäni lämmitti erityisesti sen alaotsikko. Esipuheessaan Jake Nyman kertoo ryhtyneen ”Kovan päivän illan” kirjoittamiseen löydettyään kasan vintille unohtuneita singlejä. Näin ollen kirjan pääosissa ovatkin yhtyeiden ja artistien ohella nuo 45 kierroksella pyörivät vinyylisinglet ja niiden sijoitukset eri maiden myyntilistoilla. Aluksi tilastojen esille tuominen häiritsi, mutta jossain vaiheessa niiden huomasi tukevan tekstiä. Singlejen syvimpään olemukseen teoksessa ei suuremmin puututa. Kansien kuvaajat, kuvaussessiot, eri maiden painoserot tai sinkkujen diskografiat loistavat poissaolollaan.

Kirja on jaettu kolmeentoista lukuun, joista jokaisen lopussa on lista kuunneltavaksi suositeltavista levyistä. Listat ovat monipuolisia joskaan eivät täydellisiä. Esimerkiksi kirjassa moneen kertaan mainittua Chuck Berryä Nyman ei laske suositeltavien kuunneltavien joukkoon. Berryn puuttuminen listasta on suuri moka. Toinen lapsus on kirjan kuvitus. Vaikka sinkkujen kansia on esillä postimerkin kokoisina mustavalkoisina ’pläntteinä’ sekä kuvaliitteissä muutamina värillisinä kuvina, niin kuvakansia olisi voinut olla mukana huomattavasti enemmänkin. Pari kuvaliitteissä ollutta sivunkokoista musiikkilehden kantta olisi voinut hyvinkin korvata näyttävillä levyjen kansilla. Näin kirjaa olisi saatu sidottua enemmän sen alaotsikkoon.

Ansioituneeksi radiotoimittajaksi tiedetty Jake Nyman rakastaa Beatlesia. Asia on tullut esiin useaan otteeseen vuosikymmenten saatossa ja niin myös tällä kertaa. Beatles mainitaan kirjassa lähes joka käänteessä, mikä ei välttämättä olisi tarpeen. Brittirockin ryntäys USA:n markkinoille kun ei voinut olla pelkästään ensimmäisenä valloituksen tehneen yhtyeen ansiota. Vai oliko? Viisaammat vastatkoon.

Sitten siihen tärkeimpään, eli mitä annettavaa ”Kovan päivän ilta” -teoksella on? Keskiverto musiikinkuuntelijalle tai nuorelle asianharrastajalle kirjassa on varmasti paljon uutta tietoa. Rockmusiikin historialliset faktat on jokaisen länsimaista poppia ja rokkia diggailevan hyvä tietää. Pääpiirteittäin asiat tulevatkin selviksi. Yksityiskohtiin ei juurikaan puututa, elleivät ne sitten liity Beatles tai Beach Boys -yhtyeisiin.

Rockin yleismaailmallista historiaa on suomalaisessa kirjallisuudessa käsitelty yllättävän vähän. Ja jo pelkästään sen vuoksi Nymanin kirja, puutteineenkin,  puolustaa paikkaansa. Rockin historiaan aiemmin perehtyneelle lukijalle kirja toimii hyvänä kertauksena.
Henkilökohtaisesti kirjan parasta antia olivat muutamat mieltä lämmittävät anekdootit.

Kirjan väljä taitto ja jouheva teksti tekevät ”Kovan päivän illasta” helppolukuisen. Tästä johtuen teos poikkeaa edukseen monista muista rock- ja popmusiikkia käsittelevistä opuksista. Sen enempää Jake Nymanin kirjalliseen ilmaisuun puuttumatta totean vain, että ammattimies on ammattimies.

Eli, summa summarum: kannattaa kävellä lähimpään kirjastoon, etsiä ”Kovan päivän ilta” käsiinsä, lukea se ja lainata kirjan palautusreissulla Jake Nymanin suosittelemien levyjen lisäksi myös jokin Chuck Berryn kokoelma…

Jukka

Mainokset

Yksi vastaus

 1. Moi Jukka,

  Kiitos jälleen mainiosta arviosta! Mitä mahdatkaan keksiä seuraavaksi…. Keitsi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: