• Retroa vai rockia?

  Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
 • Vanhemmat jutut

 • Löydä omasi!

 • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

  Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
 • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

  Liity 40 muun seuraajan joukkoon

Jukka lukee: Jake Nyman ”Kovan päivän ilta”, Ajatus Kirjat 2009

Joulupukki on mukava kaveri. Esimerkiksi tänä jouluna hän toi minulle lahjaksi syksyllä ilmestyneen Jake Nymanin kirjan ”Kovan päivän ilta: Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa”. Luin teoksen viikon sisällä erikokoisina iltapaloina, ja nyt onkin pienen mietinnän ja ’arvostelun’ aika.

Reilut 300-sivuinen kirja ei pyri olemaan täydellinen popmusiikin historiaa käsittelevä opus vaan tekijän omien näkemysten mukainen katsaus 1950- ja 1960-luvun keskeisimpiin tapahtumiin. Hyvä niin, sillä muutoin ”Kovan päivän ilta” jäisi auttamattomasti tavoitteestaan.

Kirjan käsiin saatuani mieltäni lämmitti erityisesti sen alaotsikko. Esipuheessaan Jake Nyman kertoo ryhtyneen ”Kovan päivän illan” kirjoittamiseen löydettyään kasan vintille unohtuneita singlejä. Näin ollen kirjan pääosissa ovatkin yhtyeiden ja artistien ohella nuo 45 kierroksella pyörivät vinyylisinglet ja niiden sijoitukset eri maiden myyntilistoilla. Aluksi tilastojen esille tuominen häiritsi, mutta jossain vaiheessa niiden huomasi tukevan tekstiä. Singlejen syvimpään olemukseen teoksessa ei suuremmin puututa. Kansien kuvaajat, kuvaussessiot, eri maiden painoserot tai sinkkujen diskografiat loistavat poissaolollaan.

Kirja on jaettu kolmeentoista lukuun, joista jokaisen lopussa on lista kuunneltavaksi suositeltavista levyistä. Listat ovat monipuolisia joskaan eivät täydellisiä. Esimerkiksi kirjassa moneen kertaan mainittua Chuck Berryä Nyman ei laske suositeltavien kuunneltavien joukkoon. Berryn puuttuminen listasta on suuri moka. Toinen lapsus on kirjan kuvitus. Vaikka sinkkujen kansia on esillä postimerkin kokoisina mustavalkoisina ’pläntteinä’ sekä kuvaliitteissä muutamina värillisinä kuvina, niin kuvakansia olisi voinut olla mukana huomattavasti enemmänkin. Pari kuvaliitteissä ollutta sivunkokoista musiikkilehden kantta olisi voinut hyvinkin korvata näyttävillä levyjen kansilla. Näin kirjaa olisi saatu sidottua enemmän sen alaotsikkoon.

Ansioituneeksi radiotoimittajaksi tiedetty Jake Nyman rakastaa Beatlesia. Asia on tullut esiin useaan otteeseen vuosikymmenten saatossa ja niin myös tällä kertaa. Beatles mainitaan kirjassa lähes joka käänteessä, mikä ei välttämättä olisi tarpeen. Brittirockin ryntäys USA:n markkinoille kun ei voinut olla pelkästään ensimmäisenä valloituksen tehneen yhtyeen ansiota. Vai oliko? Viisaammat vastatkoon.

Sitten siihen tärkeimpään, eli mitä annettavaa ”Kovan päivän ilta” -teoksella on? Keskiverto musiikinkuuntelijalle tai nuorelle asianharrastajalle kirjassa on varmasti paljon uutta tietoa. Rockmusiikin historialliset faktat on jokaisen länsimaista poppia ja rokkia diggailevan hyvä tietää. Pääpiirteittäin asiat tulevatkin selviksi. Yksityiskohtiin ei juurikaan puututa, elleivät ne sitten liity Beatles tai Beach Boys -yhtyeisiin.

Rockin yleismaailmallista historiaa on suomalaisessa kirjallisuudessa käsitelty yllättävän vähän. Ja jo pelkästään sen vuoksi Nymanin kirja, puutteineenkin,  puolustaa paikkaansa. Rockin historiaan aiemmin perehtyneelle lukijalle kirja toimii hyvänä kertauksena.
Henkilökohtaisesti kirjan parasta antia olivat muutamat mieltä lämmittävät anekdootit.

Kirjan väljä taitto ja jouheva teksti tekevät ”Kovan päivän illasta” helppolukuisen. Tästä johtuen teos poikkeaa edukseen monista muista rock- ja popmusiikkia käsittelevistä opuksista. Sen enempää Jake Nymanin kirjalliseen ilmaisuun puuttumatta totean vain, että ammattimies on ammattimies.

Eli, summa summarum: kannattaa kävellä lähimpään kirjastoon, etsiä ”Kovan päivän ilta” käsiinsä, lukea se ja lainata kirjan palautusreissulla Jake Nymanin suosittelemien levyjen lisäksi myös jokin Chuck Berryn kokoelma…

Jukka

Mainokset

Yksi vastaus

 1. Moi Jukka,

  Kiitos jälleen mainiosta arviosta! Mitä mahdatkaan keksiä seuraavaksi…. Keitsi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: