• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Jukka kuuntelee: Ray Smith: It’s Great, It’s Ray Smith, JUDD 75-002 (1958-1964)

Aika entinen ei koskaan enää palaa -laulettiin muinoin iskelmässä, ja näinhän asia on.
Vaikka eiliseen ei olekaan paluuta, niin siitä huolimatta on piristävää ja varsin terapeuttistakin aina silloin tällöin tehdä musiikillinen matka vanhaan hyvään aikaan.
Tiedättehän; aikaan jolloin rock’n roll niminen musiikki oli amerikkalaisen nuorison keskuudessa uutta ja ehtaa, nykyisen kaltainen informaatioyhteiskunta oli valovuosien päässä ja elämää ohjasivat tyystin erilaiset moraaliset sekä taloudelliset arvot kuin tänä päivänä.

1950 -luvulla syntyneen rock’n rollin ensimmäisen aallon seurauksena maailma sai kuultavakseen sellaisia, myöhemmin kiistattomiksi populaarimusiikin legendoiksi muodostuneita artisteja kuin Elvis Presley, Chuck Berry, Eddie Cochran, Gene Vincent ja Jerry Lee Lewis. Vain muutamia mainitakseni.

Aallon harjalle ei luonnollisesti mahtunut samaan aikaan kuin osa tekijöistä. Loput jäivät, ansioistaan huolimatta  vähemmälle huomiolle ja joissain tapauksissa katosivat jopa unohduksiin. Näitä sivuun jääneitä artisteja oli 1950 -luvulla kasapäin. Osalle levytyksiä tehneistä unohdus olikin paras mahdollinen kohtalo, mutta joillekin olisi toivonut menestystä huomattavasti enemmän kuin luoja soi.

Eräs näistä ”toisen luokan” kovista jätkistä oli Kentuckyssa 30.10.1935 syntynyt Ray Smith.
Sun recordsille, 1958 ensimmäiset sinkut tehneen Smithin ura jatkui nousuineen ja laskuineen aina vuonna 1979 tapahtuneeseen kuolemaan saakka. Miehen traagiseen, oman käden kautta sattuneeseen pois menoon johti Smithin varsin railakas elämäntyyli.

Allekirjoittaneen levylautasella pyörii parin, kolmen vuoden välein JUDD recordsin, vuonna 1975 julkaisema vinyylialbumi ”It’s Great, It’s Ray Smith”. Alun perin bootleggina ilmestynyt levy on monipuolinen kokonaisuus jota kuunnellessa rytmi niin sanotusti tarttuu kuulijaan. Hyviä biisejä on riittävästi ja kaiken kruunaa Ray Smithin kertakaikkisen hieno lauluääni.

Puolet levyn kappaleista edustavat perinteistä rock’n rollia, 1/3 on country vaikutteisia balladeja ja loput noiden kahden tyylisuunnan väliltä tai lähimaastosta. Meikäläiselle, 20 raitaa sisältävän kiekon parasta antia ovat menopalat You Made A Hit (-58), Right Behind You Baby (-58), So Young (-58), Rockin bandit (-59), That’s All Right (-59) ja Smithin uran suurin hitti, vuonna 1958 levytetty Rockin’ Little Angel.
Edellisiä heikompia eivät ole myöskään Sail Away (-59) ja Candy Doll (-62) vaikka eivät suoranaista rokkia olekaan.

Suurin ero Ray Smithin 1950 -luvun lopun ja 1960 -luvun alun levytyksillä on se perinteinen. Eli, siinä missä alkuvuosien tuotannossa on pääosissa mies, ääni ja yhtye, on 1960 -luvun levytyksissä mukana jos minkälaista naiskuoroa pehmentämässä soundia. Jos Smithin lauluääni ei olisi niin loistava kuin mitä se on, niin hempeily kappaleet saisivat ehdottomasti osakseen neulan noston. Mutta tässä tapauksessa albumin jokaisessa biisissä on kuitenkin niin paljon ”sitä jotain”, että levyn kokonaan kuuntelu ei tuota minkään muotoista tuskaa vaan on silkkaa nautintoa alusta loppuun.

Ray Smithin musiikki elää. Siitä olkoon todistuksena vaikka meikäläisen Smith diggailu sekä tänä vuonna julkaistu Bear Familyn, 34 biisiä sisältävä Ray Smith CD -kokoelma.
Eli, jos ette saa käsiinne JUDD -vinyyliä tai sitä edeltänyttä rock & roll records -firman bootleggia, niin kannattaa tyytyä kakkosvaihtoehtoon. Se, kuinka hyvin CD:n mukana tulevan 56 -sivuisen lehtisen pienellä präntätyt tekstit näkyvät, riippuu itse kunkin ikänäöstä ja lukurillien vahvuudesta.

Jukka

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: