• Retroa vai rockia?

    Tätä blogia päivittävät Keijo "Keitsi" Lindgren ja Pekka Koskivaara - mm. ex-Musa- ja Back Beat-taustaiset musiikin ja vinyylin suurkuluttajat ja keräilijät. Tarkoituksenamme on jakaa tietoa ja mielipiteitä musiikista - rajattomasti ja ajattomasti. Kuvassa Pekka on vasemmalla, Keitsi oikealla.
  • Vanhemmat jutut

  • Löydä omasi!

  • Vinyylihulluus ei ota laantuakseen

    Kuuntelemme - kumpikin omilla tahoillamme - ahkerasti vuosikymmenien saatossa hyllyyn kertyneitä vinyylejä (toki myös CD kelpaa, jos vinyyliversio puuttuu tai sellaista ei ole edes olemassa). On nimittäin pakko, jos aikoo elinaikana käydä kaikki aarteet läpi edes 'puolella korvalla'. Kuunneltavaa on todella paljon, sillä aloitimme molemmat äänilevyjen keräilyn jo 1960-luvun jälkipuoliskolla. Ja harrastamme (lievä ilmaisu vinyl junkie -äijille) sitä intohimoisesti yhä edelleen - nyt ja vastakin! Onneksi Luoja on suonut meille pitkämieliset ja ymmärtäväiset elämänkumppanit. Maailma on pullollaan aivan loistavia levyjä, joita monikaan Suomessa ei ole milloinkan kuullut. Tai on jo autuaasti unohtanut kuulemansa. Eikä niitä levyjä soiteta radiossa, ainakaan virallisilla aalloilta. Aina kun tuollainen kiekko osuu levylautaselle, sielu värisee sekä onnesta että tuskasta. Omaa kuunteluelämystä varjostaa väkisinkin tieto siitä, ettei kukaan muu mahdollisesti pääse koskaan osalliseksi nautinnosta. Retrokki kertoo tuollaisista levyistä. Sinnikäs surfaaja saattaa hyvinkin löytää niitä netistä. Meitä kun on maailmassa muitakin... Moisten kummajaisten ohella esittelemme lyhyesti myös muunlaisia levyjä. Ikiaikaisista urotöistä upouusiin luomuksiin. Tarjonta tulee taatusti olemaan monipuolista (suorastaan sekalaista), sillä musiikilliset mieltymyksemme ovat ääripäistään hyvinkin erilaiset. Sen tulette kyllä huomaamaan... Retrokki kirjoittaa vain ja ainoastaan hyvistä levyistä, hienosta musiikista ja upeista artisteista, joista ei juurikaan puhuta muualla. Valtavirtauhon jätämme suosiolla muille.
  • Ilmoita sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon uusista Retrokki-viesteistä.

    Liity 39 muun seuraajan joukkoon

Pekka kuuntelee: The Rising Storm, ”Calm Before…”, 1966

risingYksi tuhansista opiskelijapoikien yhtyeistä, Phillips Academy -oppilaitoksessa Andoverin kaupungissa Massachusettsissa perustettu The Rising Storm levytti aikoinaan vain yhden kiekon armottoman pienelle Remnant-levymerkille. Originaalia en ole edes nähnyt, mutta onneksi ranskalainen Eva julkaisi albumin uudelleen 1984 – en tosin usko, että julkaisu on ihan virallinen, toisin kuin Stanton Park -merkillä 1992 julkaistu versio.

Mutta musiikkiin!
Albumi on selvästi kaksijakoinen. Yhtäällä tyypillisen 60-lukulaisia versioita r&b-klassikoista (”Big Boss Man”, ”In The Midnight Hour”) ja iskevistä garage-helmistä (”Don’t Look Back”, ”Baby Please Don’t Go”), toisaalla armottoman hienoja ja hienostuneita originaaleja – välttämättä ei uskoisi että kyseessä on sama yhtye. Remupalat tuovat välillä mieleen Sir Douglas Quintetin (ne urut…), bändi on yllättävän tiukka, tarkka ja mielikuvituksekas ollakseen opiskelijabändi!

Originaalien laadusta antaa ehkä hyvän kuvan se, että ne eivät lainkaan kalpene yhtyeen versioiman Love-biisin ”A Message to Pretty” rinnalla. Love ja ehkä myös 60-luvun puolivälin Byrds ovat muutenkin hyviä vertailukohtia: uljaita sävellyksiä, hieman utuisena leijuvaa laulua, hienoja stemmoja. ”Bright Lit Blue Skies” tuo mieleen The Church -yhtyeen, meikäläisen suursuosikin.

Kaksijakoisuudestaan huolimatta ”Calm Before…” on erinomainen kokonaisuus, jota on tullut pyöriteltyä ahkerasti. Albumi tuntuu aina loppuvan kesken – hyvän levyn merkki!

Post script.
Kavereiden opiskeluaikoina syntyneistä hyvistä väleistä kertovat lukuisat reunion-keikat (ainakin 1981, -83 ja -99) ja muutamat uudet biisitkin (ainakin 1992, -98).

Vinyylijulkaisut:
Remnant BBA-3571, 1966
Eva 12012, 1984
Stanton Park SRE-001, 1992
CD:
Arf!Arf! AA-034 (sisältää myös 1983 reunion-biisejä)

Erinomainen blogi ”kadonneista klassikoista” – saitilta löytyy myös The Rising Stormin Remnant-albumin etiketti!
http://therisingstorm.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: