Pekka kuuntelee: Gene Clark, “Roadmaster”, 1973

clarkHerkkä. Huippulahjakas. Traaginen. Gene Clarkia (1944 – 1991), hänen musiikkiaan ja kohtaloaan on kuvailtu monin tavoin sekä artikkeleissa että kirjoissa (parin vuoden takainen, John Einarsonin kirjoittama Mr. Tambourine Man lienee definitiivinen). Folk-laulajana uransa aloittanut Clark ei ollut huipputuottelias, mutta ehti kesken jääneen uransa aikana säveltää ison liudan upean jylhiä biisejä. Miehen mieli oli kuitenkin alati altis maallisille houkutuksille, seurauksena lyhyeksi jääneitä bändivirityksiä, yksittäisiä huippusuorituksia, julkaisemattomia biisejä…

”Roadmaster” on kokoelma viimeksimainittuja vuosilta 1970-1972. Jotkut kappaleet – tai ainakin sävellykset – on julkaistu myös muualla, esimerkiksi ”Full Circle Song” tuolla monien halveksumalla Byrdsien reunion-kiekolla, ”One in a Hundred” miehen omalla, White Light -kutsumanimen saaneella kiekolla. Muusikot ovat pääosin alkuperäisiä Byrdsejä, mukana eri raidoilla ovat myös mm. Spooner Oldham, Rick Roberts ja Pete Kleinow.

”Roadmaster” on siinä mielessä merkillinen kokoelma, että se pesee mielestäni kaikki Clarkin ”viralliset” soolokiekot, Doug Dillardin ja bändin kanssa tehdyt, sinänsä nautittavat levyt sekä myöhemmät Carla Olsonin kera äänitetyt studio- ja livelevyt! ”No Other” -albumin kannattajat saavat toki olla eri mieltä… Albumin saundi on kokoelma-luonteestaan huolimatta yhtenäinen, ylimaallisen jylhä, jopa harras – joidenkin mielestä tosin tasapaksu. Ylväät, herkät sävellykset, ajattomat, usein menneestä maailmasta inspiraatiota hakevat sanoitukset – musiikki ei tunnu kuuluvan mihinkään aikaan tai paikkaan.

Omissa nimissään Clark ei saavuttanut kotimaassaan kummoistakaan menestystä. Sen sijaan Hollannissa kaksi hänen albumiaan valittiin jopa vuoden julkaisuiksi! Niinpä Roadmasterkin julkaistiin aikoinaan vain Keski-Euroopan alavilla mailla. CD-versio on olemassa (Edsel UK).

PS. On täysin oikeutettua, että Gene Clarkin musiikki elää vahvasti vielä hänen kuolemansa jälkeenkin. Viimeisimpiä hienoja Clark-tulkintoja ovat Alison Kraussin ja Robert Plantin ”Raising Sand” -albumin ”Polly Come Home” ja ”Through the Morning, Through the Night”.

Gene Clarkille omistettu sivusto:
http://www.geneclark.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: